Sluipvliegen

Sluipvliegen


Sluipvliegen (Tachinidae) zijn een vliegenfamilie van middelgrote

tot zeer grote vliegen, die parasiteren op andere insecten.

De Sluipvliegen (Tachinidae) vormen een aparte familie binnen de orde der Diptera (vliegen & muggen), waarvan in Nederland

347 soorten zijn waargenomen en daarvan hebben zich 333

soorten zich ook daadwerkelijk in ons land gevestigd.


Over het algemeen betreft het middelgrote tot zeer grote vliegen,

meestal herkenbaar aan het feit dat ze veel borstelharen hebben, maar er komen ook vrij kale en wolligbehaarde soorten voor. Goed voorbeeld van een wollige soort is wel de Stekelsluipvlieg (Tachina grossa).


Sluipvliegen parasiteren op andere insecten. Ze worden ook wel parasietvliegen of rupsenvliegen genoemd, omdat veel soorten een voorkeur hebben voor rupsen als gastheer.

Sluipvliegen leggen hun eitjes in de buurt van een mogelijke gastheer. Ze leggen bijvoorbeeld hun miniscule eitjes op bladeren in de buurt van een rups.

Als de rups de bladeren eet, dan krijgt hij ook deze eitjes binnen.

Als de eitjes uitkomen dan ontwikkelen de larven van de sluipvlieg zich binnenin de rups en eten deze van binnenuit leeg.


De Stekelsluipvlieg daarentegen legt haar eitjes rechtstraaks op een gastheer en heeft daarbij voorkeur voor harige rupsen, zoals bijvoorbeeld de rups van een Veelvraat of een Hageheld.


Tot dusver heb ik slechts 14 verschillende soorten van deze familie op de foto kunnen vastleggen, dus wat dat betreft valt er nog veel te ontdekken.


Hieronder een aantal foto´s van soorten die ik tot dusver heb waargenomen: