Geleedpotigen

Geleedpotigen


Geleedpotigen zijn koudbloedige dieren met een uitwendig skelet

van chitine, eventueel versterkt met calciumcarbonaat,

waarvan de poten een aantal gewrichten hebben.

Geleedpotigen vormen binnen het dierenrijk een bijzondere familie, waartoe onder andere spinnen, hooiwagens en teken behoren, maar ook schaaldieren als kreeften, garnalen en pissebedden.

Het is dus een algemeen misverstand, dat spinnen en hooiwagens tot de insecten behoren.

 

Deze familie wordt onderverdeeld in vier groepen, te weten de Tracheata (zes- en duizendpotigen), de Chelicerata (spinachtigen, degenkrabben & zeespinnen), de Crustacea (kreeftachtigen) en de Trilobita (trilobieten).

De laatste betreft  een uitgestorven groep, waarvan veel fossielen bekend zijn.

Persoonlijk vind ik dit een aparte familie. Als je de beschrijving

er op na leest, dan leer je onder andere dat spinnen en schorpioenen tot dezelfde groep behoren en dat pissebedden verwant zijn aan de garnaal en de kreeft.

 

Tot een jaar of drie geleden besteedde ik eigenlijk niet zoveel aandacht aan deze familie. Inmiddels heb ik de nodige foto's gemaakt en heb ik de Basisgids Spinnen aangeschaft.

Die laatste heeft mijn interesse voor met name de spinnen wel aangewakkerd en weet ik middels wat meer over de wijze van leven van verschillende spinnensoorten.

Inmiddels 30 soorten op de foto staan. Daarnaast nog een aantal Hooiwagens, Pissebedden en nog meer moois.


Hieronder een aantal foto´s van soorten die ik tot dusver heb waargenomen:Spinnen - Arachnida


Spinnen, wie kent ze niet. De één vindt ze doodeng en een ander vindt ze mooi en alles wat er tussen zit. Nederland is zo'n 685 soorten rijk verdeeld over een kleine 40 families. De Hangmatspinnen zijn verreweg de grootste familie met 238 verschillende soorten.
De diverse soorten spinnen verschillen soms sterk van uiterlijk. Het enige wat ze gemeen hebben is, dat hun lichaam uit twee delen bestaat (kop & romp) en dat ze allemaal 8 poten hebben.


Hooiwagens - Opiliones


Hooiwagens zijn een familie van geleedpotigen die vaak met spinnen worden verward. Qua uiterlijk lijken ze inderdaad heel sterk op sommige spinnensoorten, met dien verstande dat het lijf van een hooiwagen uit slechts één deel bestaat.

Nederland kent 31 verschillende soorten hooiwagens, verdeelt over 4 families. 


Krab- en Kreeftachtigen


Krabben- en Kreeftachtigen behoren tot de orde der Tienpotigen (Decapoda)


Overige Geleedpotigen