Bijen & Hommels

Bijen & Hommels


Bijen & Hommels zijn een insectenfamilie, die behoren

tot de orde der vliesvleugeligen.

Bijen & Hommels vormen binnen de insectenwereld de familie der Apidae, een familie waarvan er wereldwijd meer dan

20.000 soorten beschreven zijn.

Van deze familie zijn er in Nederland 383 verschillende soorten waargenomen en hebben 344 soorten zich ook daadwerkelijk

in ons land gevestigd.

In Nederland komen er 6 verschillende bijenfamilies voor, verdeeld over 34 geslachten. De Zandbijen vormen de

grootste familie met wel 82 waargenomen soorten.


Toen ik in 2015 begon met deze website, was ik net 4 jaar bezig met het fotograferen van insecten en had ik nog niet zoveel soorten voor de camera gehad. Deze bijenpagina was destijds zo'n beetje de eerste pagina die ik bouwde.

Inmiddels zijn we alweer 8 jaar verder en heb ik in de tussentijd 39 verschillende soorten bijen en hommels voor de camera gehad. Tijd om deze pagina een flinke update te geven.

Van een aantal families heb ik inmiddels meerdere soorten kunnen vastleggen, genoeg om deze in een aparte galerij te benoemen.


Hieronder een overzicht van alle soorten die ik tot dusver heb waargenomen, verdeeld in een aantal groepen :Zandbijen - Andrena


Zandbijen vormen dus het grootste geslacht binnen de Nederlandse bijenpopulatie, met 82 waargenomen soorten. Over het algemeen hebben deze bijen een zwart achterlijf en is er een grote variatie in beharing tussen de verschillende soorten. Sommige soorten, zoals bijvoorbeeld het vrouwtje van het Vosje, zijn sterk behaard daar waar anderen slechts dunne haarbandjes hebben. Qua grootte variëren de bijen uit dit geslacht tussen de 4-16mm. 

Van dit geslacht heb ik inmiddels 11 verschillende soorten voor de lens gehad, waarbij een aantal soorten zowel een mannelijk als een vrouwelijk exemplaar. Hieronder tref je een mooi overzicht van foto's aan van de betreffende soorten.


Wespbijen - Nomada


Wespbijen zijn een geslacht van slanke bontgekleurde bijen, die zoals de naam al aangeeft qua uiterlijk sterk op wespen lijken.

Van dit geslacht zijn in Nederland 46 soorten bekend. Wespbijen hebben een parasitaire levenswijze, hetgeen inhoud dat ze bij de voortplanting gebruikmaken van "gastheren". Een wespbij vrouwtje legt haar eitjes in het nest van een andere bijensoort (veelal zandbijen) en na het uitkomen van de eitjes voeden de larven zich met de voedselvoorraad van de gastheer.

Wespbijen voeden zich met stuifmeel en nectar. Vanwege deze wijze van voorplanten worden wespbijen soms ook wel "koekoeksbijen" genoemd.


Ik heb inderdaad al meerdere keren waargenomen, dat rond de nesten van zandbijen, wespbijen rondhangen die proberen het nest binnen te dringen.Hommels - Bombus


Hommels zijn een geslacht van kleurige, harige en over het algemeen forsgebouwde bijen. Van dit geslacht vliegen er 29 soorten rond in Nederland. In verhouding tot de andere bijen hebben Hommels een vrij groot en behaard lichaam, waardoor de lichaamswarmte vrij goed wordt vastgehouden. Dit maakt de Hommels ook uitermate geschikt voor een leven in de koudere streken.

Vaak zijn de Hommels daarom ook de eerste bijen die je in het vroege voorjaar rond ziet vliegen.


Overige Bijen


Hieronder nog een serie foto's van andere bijensoorten, soorten van andere geslachten waarvan ik tot dusver slechts een beperkt aantal voor de camera gehad heb. Zijn toch nog 14 soorten die ik jullie niet wil onthouden.