Oudemolensche Diep

Oudemolensche Diep


Een meanderende beek in het stroomgebied van

Nationaal Park de Drentsche Aa.

Het Oudemolensche Diep is onderdeel van het Nationale Park de Drentsche Aa, een gebied met vele lieflijk meanderende beken. Het nationale park is gelegen in de kop van Drenthe, tussen Assen en Zuidlaren.

Het Oudemolensche Diep ontstaat ter hoogte van Gaasteren, daar waar het Taarlosche Diep en het Gaastersche Diep bij elkaar komen. Het Oudemolensche Diep stroomt noordwaarts richting Schipborg.

In de zomermaanden is het een rustig kabbelend beekje en in de wintermaanden ontwikkelt het zich tot een woeste stroming en treed zij op vele plaatsen buiten haar oevers.

De beek wordt omgeven door in het voorjaar bloemrijke hooilanden, een waar paradijs voor vele insecten soorten.

Langs en boven het water tref je bijvoorbeeld bijzondere libellen soorten aan, zoals de Beekrombout en de Vroege glazenmaker en juffer soorten zoals de Weidebeekjuffer en de Blauwe breedscheenjuffer. Teveel om op te noemen.

In mei 2020 heb ik voor het eerst een bezoek gebracht aan dit gebied, met als doel het lokaliseren en fotografen van de Beekrombout, welke ik nog niet in mijn collectie had.

Binnen 10 minuten had ik de eerste voor de camera. Missie geslaagd

In maart 2021 nogmaals een wandeling gemaakt in hetzelfde gedeelte en getuige geweest van de hoge waterstanden en de ondergelopen hooilanden en in juni nog een lang weekend,

toen het water weer gezakt was en de hooilanden weer in bloei stonden.

Het gebied wordt onderhouden door Staatsbosheer en zij hebben een 7 kilometer lange wandeling uitgezet door dit gebied.

De wandelroute start vanaf de parkeerplaats aan de Molensteeg in Oudemolen en wordt gemarkeerd door paaltjes met een lichtblauwe kop


Hieronder een aantal foto´s van het Oudemolensche Diep en omgeving:En hieronder een set foto´s van de nodige waarnemingen:


En hieronder nog een kaartfragment van een Topografische Kaart 1:25.000