Slakken

Slakken (Gastropoda)


Slakken zijn een klasse uit de stam van weekdieren (Mollusca),

met 226 vertegenwoordigde soorten in Nederland.

Slakken of buikpotigen (Gastropoda) zijn een klasse uit de stam van weekdieren. De naam buikpotigen is te danken aan de gespierde onderzijde van het langwerpige lichaam, welke

voor de voortbeweging van het dier zorgt.


Tot op heden zijn er in Nederland 369 verschillende soorten gesignaleerd, waarvan zich er 226 ook daadwerkelijk in ons land hebben gevestigd.


Slakken zijn de enige weekdieren waarvan er ook soorten op het land leven. De meeste slakken leven echter in zee en daarnaast zijn er ook soorten die een voorkeur hebben voor zoet water.

In grote lijnen valt deze klasse te verdelen in huisjesslakken en naaktslakken. Daarnaast valt er nog een onderscheidt te maken in aaseters, planteneters, detritus-eters en jagende vleeseters. Met detritus wordt gedoeld op dood organisch materiaal.


Eerlijk gezegd ben ik mij pas dit jaar (2017) gaan interesseren voor slakken. Eerder liet ik deze weekdieren links liggen, maar op een gegeven moment viel mij op, dat er redelijk wat verschillende soorten in onze tuin rondkropen.


Sinds kort ben ik in het bezit van de Basisgids Slakken van Bert Jansen en kan ik mij verder verdiepen in de wereld der slakken.

 Hieronder een aantal foto´s van soorten die ik tot dusver heb waargenomen: